Ahad, 7 Disember 2014

Resepi


Resepi Ayam Goreng Berlada

Ditulis oleh : 
Masa:
Penyediaan: 45 Minit | Memasak: 20 Minit |Keseluruhan: 65 minit
Jumlah Hidangan : 3

Bahan-Bahan:

  • Kepak ayam - dibersihkan, dicuci dan ditoskan.
Bahan untuk dikisar halus:
  • 15 tangkai lada kering - direndam air panas supaya lembut.
  • 1 sudu teh penuh lengkuas hiris.
  • 1 sudu teh penuh halia hiris
  • 1 batang serai - dihiris
  • beberapa camca air (jika guna pengisar) utk memekatkan bahan rempah.
Bahan-bahan lain berkaitan:
  • 1 sudu teh rata serbuk kunyit - dicampur dgn bahan kisar diatas.
  • Minyak utk menumis.
  • Garam secukup rasa.

Cara Penyediaan:

  1. Kelar kepak ayam supaya perencahnya dapat diserap. Lipatkan bahagian hujung kepak ayam ke bawah, seperti bentuk tiga segi (supaya kepak ayam tidak mengembang keluar semasa digoreng).
  2. Lumurkan kepak ayam dgn bahan-bahan kisar, dan perap selama 15-20minit.
  3. Panaskan minyak. Setelah minyak pejar, kecilkan apinya, biar sederhana. Goreng kepak ayam hingga garing. Angkat dan toskan diatas kertas dapur.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan